lördag 13 september 2014

Bland flygplan och rymdkapslar

Inne i DC finns så klart massor att se. Bland annat finns en hel hög med gratis museer som drivs av staten (socialism när det är som bäst!). Vi tänkte göra försöka åka in till stan och besöka ett museum eller en sevärdhet varje helg. Först ut blev National Air and Space Museum.

Här kan man få lära sig om flygplanens utveckling, flygtrafikens uppkomst, de första flygarna, flygets betydelse i första och andra världskriget och man kan gå in i cock-pit i en Boeing.

De har jättemånga flygplan (och annat som flyger) upphängda inne i lokalerna och det mesta är original. Bland annat har de det plan som Charles Lindbergh flög, som första person, ensam över Altanten med och det första planet som bröt ljudvallen, Bell X-1. Den där luftballongen på bilden skulle kunna vara den första flygande fordonet, men jag minns inte, utan fotade den mest för att den var så snygg.

Uppdatering: Johan läste noggrannare på skylten och säger att det är Bröderna Montgolfiers ballong, vilket är den första varmluftsballogen. Vi gissar att det är en replika för det var på 1780-talet.


Vidare hade de en jättefin utställning om grymma Amelia Earhart. Jag har henne på min profilbild på twitter men jag måste erkänna att jag varit lite dålig påläst. Nu är jag bättre påläst och hon är definitivt en förebild! Angående att de kvinnliga flygarna hade smeknamn som "Ladybirds" (nyckelpigor eller kvinnofåglar), "Angles" eller "Sweethearts of the Air" skrev Amelia Earhart: "We are still trying to get ourselves called just 'pilots'."




Vidare till rymddelen kan man få lära sig om satelliter, rymdprogrammet och rymdkapplöpningen, månlandingarna, rymdräkter, rymdraketer, astronomi, astronomihistoria, marslandaren och man kunde få gå in i rymdstationen Skylab. Eller ja, inte den Skylab som varit (är) i rymden, utan en back-up som byggdes ifall det skulle bli något fel på ettan och den inte skulle kunna skjutas upp.

De hade också flera rymdkapslar som astronauter landat på jorden med, precis som i Gravity. Dessutom har vi lärt oss att man inte blir astronaut för att det är så himla bekvämt.
Vi började dagen med att gå en guidad tur. Den var trevligt att få en snabböverblick på hela utställningen. Sen strosade vi runt på egen hand – det är verkligen jättestort! Vi måste nog gå hit igen, och kanske när det är mer lågsäsong, för det var rätt mycket folk.

Ett stort minus var restaurangen – det fanns McDonalds och två andra alternativ som inte heller verkade särskilt lockande i ett food court och matsalen var jättebullrig. Men eftersom inträdet på museet är gratis så kan man ju gå ut ur museet och äta, och sen gå tillbaka. Då är det nog bra om man kollat upp något ställe på förhand, för det är inte inte det restaurangtätaste området.

Förutom maten då, så var vi nöjda med vårt besök och därför avslutar jag med en bild på den här fina rymdmojängen från Sovjet.



2 kommentarer:

  1. Det känns skoj att faktist känna igen sig för att man har varit där! På något vis gör det att det känns som att ni är lite närmare än vad ni faktiskt är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Känns bra att hålla kontakten med er via sociala medier (socialt så det förslår!). Blir glad för varje kommentar! :D

      Radera