onsdag 11 mars 2015

Monument över krig

Det råder ingen tvekan om att det finns många monument i den här stan. Hälften är tillägnade presidenter, den andra halva är tillägnade soldater. Dessutom finns ett tillägnat Martin Luther King. När man har gäster kan man passa på att turista på sådant man inte har tagit sig tid att se än och nu när Matilda är här körde vi en monument-runda.

Först här till vänster ser ni monumentet över de amerikaner som stupade eller försvann i Vietnamkriget. Det är blanka, svarta stenblock arrangerade som ett V med namnen på alla de hedrade ingraverade i ordning efter när de stupade, börjande i mitten, går ut till höger, alltså den sidan där kameran är, och sen fortsätter längst ut på andra sidan och de sista namnen står längst in mot mitten. I vinkeln möts alltså de första och de sista och årtalen för krigets början och slut står skrivna.

Detta var allt för modernt för vissa när det invigdes på 80-talet och en mer traditionell staty över tre soldater – en vit, en afro-amerikan och en latin-amerikan – har rests intill.
Det andra monumentet vi såg, det för de stupade och försvunna från Korea-kriget. Det har också en vägg av högblanka stenblock, dock inga namn, utan antydan till ansikten var ingraverade. Till monumentet hör också en triangulär plantering med statyer av soldater som framrycker. Dessa speglas sedan i stenblocken som syns på bilden till vänster.
Signalisterna syns tydligt med radioantennerna uppstickande ur ryggsäckarna. Hela monumentet var väldigt effektfullt och vår favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar