torsdag 5 mars 2015

Att flytta en stad

Så hette föredraget som svenska ambassaden anordnade. Representanter för White Arkitektbyrå var i stan och berättade om projektet med att flytta Kiruna undan gruvan. Och så bjöds det på en liten smaskig frukost också. Man få alltid god mat på House of Sweden.

De beskrev hur de inte ska flytta husen sten för sten, planka för planka och så småningom få ett nytt men lika dant Kiruna lite längre bort. Istället ses det som en process, där staden får en ny stadskärna mitt emellan de tre, något utspridda stadsdelar som finns idag. Sedan förtätas staden kring detta. Målet är att få en dynamisk flyttprocess och en bättre stad som är tätare, mer gångvänlig men fortfarande med naturen runt knuten.

Bilder från den tillhörande utställningen som beskriver flytten och det nya Kiruna.
Det hela var väldigt spännande. De har verkligen möjlighet att använda sig av nya tekniska lösningar här. Ett exempel på det var dynamisk gatubelysning som inte bara är av eller på utan justerar ljuset efter hur mycket naturligt ljus det finns och även reflektionerna från snön.

Snön och årstidsväxlingarna gör ju Kiruna unikt och man har jobbat en hel del med att hitta bra lösningar för snöupplagring och smältvattenhantering. Bortsett från det kan nog ändå Kiruna vara en föregångare. Man tror att i och med klimatförändringarna och den stigande vattenytan kommer allt fler städer att behöva flyttas och detta är första gången en större stad flyttas på ett demokratiskt sätt.

Och vad kan vi här i DC lära? Kanske lite om grönt boende och energi-effektivisering skulle inte skada. Hälsningar hon i lägenheten med enkelglasfönster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar