tisdag 20 januari 2015

Vi grottutforskar!

Helgdag = utflyktsdag! Tillsammans med ett gäng från NASA spenderade vi Martin Luther King-dagen med att åka till Virginia och kolla på deras grotta! Detta fick även tjäna som veckas (för förra veckan) kulturupplevelse.

Den guidade turen var ca en timme (om jag minns rätt?). Det var intressant och grottan var väldigt vacker. Massor av stalaktiter, stalagmiter, kolumner och andra formationer. De hade dessutom något som såg ut som gardiner. Fast i sten. Det var lite smålurigt att fota där inne men jag har försökt fånga fenomenet på bilden nere till vänster. Det är som stalaktiter men som bildats där taket lutar, så att vattnet med mineralerna runnit lite. Devis var de så tunna att de var lite lätt transparenta.


På båda de två andra bilderna har jag fotat "sjöar". Vid den översta exemplifieras spegelblank värdigt en ordbok. Den nedre är "önskedammen" och den är grönaktig på grund av de kopparmynt folk har kastat i.

I anslutning till grottanläggningen fanns även ett litet Bil- och vagnmuseum. Det är inte riktigt lönt att åka 2 timmar för att bara kolla på bilarna om man inte är extrem intresserade men eftersom det ändå ingick i entrébiljetten till museet så tog vi oss en titt.


Grottorna ligger alltså ungefär 2 timmars bilväg från D.C., i Virginia och det var en rolig tur. Grottorna var verkligen vackra och det var lagom för en endags road trip.

Uppdatering: Det fanns en "orgel" (mer som ett klockspel) också! Den spelades genom att små mekanismer slog på stalaktiterna. En snubbe hade spenderat 3 år för att hitta rätt toner, samt reserver till dem. Vi fick höra en automatisk uppspelning och Johan tog en video! Det slamrar lite för, öh, människor men om ni lyssnar noga kan ni höra tonerna från berget!



Här finns en youtube-video där ni kan höra en guide berätta om instrumentet och även höra (eventuellt lite tydligare) hur det låter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar