tisdag 13 januari 2015

Modernt minimuseum

Så har det blivit dags för veckans kulturupplevelse. I söndags var vi och Heather, Johans kollega, på konstmuseet Hirshhorn. Trots att det är grundat av konstsamlaren Joseph Hirshhorn är det idag en del av Smithsonian Institute, och således gratis. Utställningarna består av modern och samtida konst, så det passar mig perfekt. Vissa av utställningarna har lite mer information om verken, och det är bra för en konstovetare som jag. Att bara få veta titeln, som oroväckande ofta är Untitled, material och konstnärens namn hjälper föga för att kunna ta in verket till fullo.

Som på många andra museer skiftar utställningarna och just ni visades främst skulpturer och videoinstallationer. De senare fick man inte fota, men det är en konstform jag inte stött på på så många andra ställen och det var spännande. Precis som inom måleri och skulptur finns många olika tekniker även här. Jag uppskattade främst en video med leksakssnurrur i trä som släpptes ned på ett bräde och man såg hur vissa slogs ut. En annan visade en cellist framför ett berg som spelade duett med sitt eget eko. Häftigt!

Både mer och mindre kända konstnärer fanns representerade – bland annat fanns en klassiska Andy Warhol med munnar på vitt och rosa, övre bilden till vänster. En installation som fascinerade var gigantiska strumpbyxor fyllda med frigolitpellets och ris som hängde i organiska former ned från taket, nedre bilden till vänster.


Det här museet är inte så stort, men är man intresserad av modern och samtida konst värt ett besök. De har ingen restaurang men Museum of the American Indians ligger inte så långt bort och som vi tidigare skrivit har de bra mat där. När vi var där i söndags var det väldigt lugnt och få andra besökare, och det blir en skön kontrast mot stadens brus.

De har även en skulpturträdgård med större verk, men vi sparar den tills det blir lite varmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar