måndag 29 december 2014

Chicago – turisterna slår till igen!

Vi turistade lite till i Chicago! Och träffade mer av Carlas släktingar – de var jättetrevliga! Nu är vi äntligen hemma och internett är tillräckligt stabilt för överföring av foton och bloggande.

I lördags blev det, enligt plan, först besökt på Svensk-amerikanska museet, med utställning om hur de flyttade, varför de flyttade och hur det gick för dem sen. De hade en liten broschyr för själv-guidening som fanns både på engelska och svenska.


Det fanns ett stort rum för barn också, som verkade väldigt populärt. Och i den välförsedda shoppen köpte jag grötris, så nu ska det bli försenad risgrynsgröt! Det rätt risiga vädret gjorde att vi avstod från någon längre utflykt i Andersonville.


Istället åkte vi till Carla för att äta lunch. Vi fick även träffa några fler av hennes grannar och fick tips om några bra jazzklubbar. En av dem låt inte så långt ifrån vårt hotell. Middag blev sedan den kända deap-dish Cicago-style pizza och sedan jazzpub! Den där pizzan var farligt god och motsatsen till hälsosam.

Om jag har förstått det rätt så är det något slags pan-pizzabröd bakat i en panna med höga kanter, ett tjock lager mozzarellaost, eventuellt någon fyllning och sen tomatsås toppat med mer ost. Mums!

Jazzpuben var också trevlig även om ölutbudet inte riktigt föll oss i smaken. Deras Mojito var desto bättre.

Söndagen var vår sista hela dag och på eftermiddagen åkte vi tillsammas med Carla och hälsade på hennes kusin och dennes dotter. De var mycket treliga. På förmiddagen hann vi också med en tur till piren och ett varv i deras pariserhjul.



Där hade man en fin utsikt över både staden och sjön. Sjön är Lake Michigan och den är till ytan ca 10 gånger större än Vänern. Rätt stor med andra ord.


Om Chicago är blåsigt? Visst är det kallare än Washington men inte värre än vad man kan vänta sig hemma i Göteborg några dagar innan nyår. Visst kan det bildas som vindtunnlar längs vissa gator mellan skyskraporna där det blåser på ordentligt men sitt smeknamn ska staden ha fått av andra anledningar. Carla berättade att det kom från New York-bor som inte tyckte att Chicago var något att ha (kanske var de avundsjuka för att de fick världsutställningen, inte bara en utan två gånger), och inte alls har något med vädret att göra. När vi var där bjöds det dessutom på sol tre av fyra dagar!

Nu har vi kommit hem igen. Det ska bli skönt att få återgå till vardagen och få sova i sin egen säng, med ett eget täcke, äta frukost utan en massa andra i närheten och i smälta alla intryck.

4 kommentarer:

  1. Fint museum! Och vilken yummy pizza! Den måste ha varit väldigt mättande jämfört med de Marinara-pizzor som vi åt till lunch idag. Kul att ni haft tur med vädret och slapp snöstormar den här gången!
    Kram Solan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit fint med lite snö, så där till jul. Men man får ta vad man får och göra det bästa av det! kram

      Radera
  2. Nu förstår jag hur amerikanarna klara sig med bara en bit pizza, när allt annat verkar vara så stort... :-)
    Det verkar som att ni har haft en trevlig och bra resa. Så skönt!
    Vad blir det för nyårsfirande? Kan tänka mig att det är stort där borta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi åt faktiskt två sådana bitar vilket var en ganska lagom middag. Det var trevligt men det är skönt att vara hemma också – omväxling förnöjer. Vi ska bara ta det lugnt på nyår, det blir middag hemma, och förhoppning om att grannskapet bjuder på fyrverkerier.

      Radera