måndag 22 juni 2015

Jättefiskar och Indiana Jones

Det här var ju ett tag sen (en dryg vecka sen närmare bestämt). Sören från Danmark hälsade på över helgen och vi passade på att besöka några museer. Först ut blev National Geographic. De verkar inte ha någon fast utställning, utan just nu var det en om jättefiskar och en om Indiana Jones.

De hade modeller av jättefiskarna i naturlig storlek, filmer där man kunde se hur de åkte ut, fångade fiskarna, mättde och vägde och fäste en liten mätanordning på dem, för att slutligen släppa tillbaka dem. Detta för att bättre förstå hur dessa arter lever. Flera av dem är utrotningshotade och det vore så klart tråkigt om de försvann helt. Fast man skulle ju helst inte vilja möta en sådan där på bilden till vänster när man är ute och simmar.



Utställningen om Indiana Jones handlade både om filmerna och om arktiektur. Vi fick var sin liten skärm med hörlurar, så kunde man slå in nummer som fanns i utställningen och få höra en röst berätta eller se en liten relevant videosnutt. Jag har inte sett Indiana Jones-filmerna (jag har inte sett några filmer alls nästan) men från utställningen fick jag intrycket att de förmedlar en extremt steriotyp, och i många fall respektlös, bild av allt från icke-amerikansk kultur till könstillhörigheter. De här teveskärmarna gjorde dessutom att man blev lite asocial och inte diskuterade så mycket med sitt sällskap. Det kanske hörs på den här recentionen att jag började bli hungrig när vi kom till Indiana Jones-delen? Så sen åt vi lunch.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar