torsdag 21 maj 2015

Monument för demokratin, byggt av slavar

Förra veckan hann vi med en guidad tur på the Capitol också, det hus där kongressen och senaten sitter. Och har gjort under nästan hela USAs tid som nation. På den guidade turen fick vi veta att den byggdes av folket och inte för att de var tvingade av någon diktator. Det mesta av arbetet utfördes förvisso av svarta slavar. Bra sätt att lägga grunden för en demokrati.

Han där i rött är vår guide. Det var väldigt många guidade turer som pågick samtidigt men det löstes med att alla fick hörlurar. Det fungerade faktiskt väldigt bra. Rotundan är under renovering, vilket ger byggnaden ett lite trist utseende utifrån där kupolen är klädd i byggnadsställningar. Inifrån kan man se att taket är täckt av ett donut-format plastskynke för att hindra saker från renoveringen att trilla ner på besökarna. Man kan i alla fall se takmålningen i gluggen.


Det fanns många statyer där in, främst av politiker. Varje delstat får välja två. Det måste inte vara politiker men det blir väl så. Här nere på den svart-vita bilden ser ni suffragetter och den långsmala bilden visar Rosa Parks staty. Så lärde vi oss om hur the Capitol blev till, både politiskt och byggnadstekniskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar