torsdag 24 juli 2014

50 stater i LEGO

Jag älskar ju LEGO (alltså produkten, inte företaget) och jag måste därför tipsa om The 50 States of LEGO Jeff Friesen har gjort en snabb-presentationer av alla delstaterna i form av en stereotyp scen byggd i LEGO. De tar upp något typiskt från området ofta med en humoristiskt twist.


Flera av bilderna är verkligen jättefina och jag får använda dem för att lära mig lite om de olika delstaterna. Först hade jag tänkt visa några av mina favoriter men det är helt omöjligt att välja! Ni får gå in och scrolla igenom själva. Kan ni välja några favoriter?

via Huffington Post

måndag 21 juli 2014

Utvandrarna

Svenskar har flyttat till USA i snart 200 år, oftast för att söka lyckan på ett eller annat sätt. Halvt på skämt sa jag att jag nog skulle läsa Mobergs Utvandrarna nu innan vi själva ska utvandra, om än på begränsad tid. I bakhuvudet hade jag tanken på hur träiga klassiker kan vara men Johan nappade på idén. Nu är vi snart halvvägs igenom första boken och jag är positivt överraskad.

Förutom att den är betydligt bättre än jag föreställt mig så är det intressant att jämföra. Jämföra vad de hade i Sverige för snart 200 år sedan och vad vi har i Sverige idag. Mötesfrihet, mat, möjligheter. Kristina som nyss var så skeptisk till den farliga resan till det okända landet har precis yttrat de berömda orden "Karl-Oskar, jag tyar icke mer." Jag jämför vad de visste, eller trodde sig veta, om Amerikat och vad vi idag vet, eller i alla fall tror oss veta, om USA.

Jag tänker också på folk som flyttar till Sverige, de som har anledningar liknande Kristina och Karl-Oskars. På vad de kanske hoppas på att få möta här i Sverige. På vad smålänningarna på 1800-talet hoppades på i USA – att få mat för sitt arbete, frihet och möjlighet att själva forma sina liv.

Om 42 dagar flyttar vi till USA. Jag har aldrig varit utanför Europa tidigare. Kristina och Karl-Oskar hade kanske aldrig varit utanför Småland. Jag kan chatta med hyresbolaget eftersom de har kontorstid när vi har kväll här. På 1800-talet var bönderna tvungna att sälja allt de ägde för att ha råd med resan. Med båt. De flyttade för att få ett drägligt liv. Vi flyttar för att bygga våra karriärer som forskare och civilingenjör och för att upptäcka mer av världen. Kanske förverkliga oss själva, vad det nu innebär. Deras steg var oändligt mycket större men det är ändå vi som har ett val.

Om det är någon som tycker att Invandrarna och Sista brevet hem (andra och fjärde boken i serien) tar upp för mycket plats hemma i bokhyllan är vi intresserade av dem!

tisdag 8 juli 2014

London är huvudstaden i Paris?

Ibland förfäras eller roas vi av amerikaner som har noll koll på omvärlden och detta manifesteras inte sällan i dålig koll på Europas geografi. För oss är det ju däremot helt rimligt att ha noll koll på Amerikas geografi. Vet man var USA och Kanada ligger så är det lugnt. Jag tänkte att amerikanerna nog inte håller med och har därför börjat plugga på USA:s geografi. Först ut är delstater följt av större städer och geografiska landmärken som vattendrag och bergskedjor.

Vissa kan jag ju sen innan. De flesta kan nog peka ut Californien och Florida. D.C. är ju inte ens en delstat men jag vet var den ligger och Maryland och Virginia ligger omkring. Dem har vi pratat om i samband med flytten så dem kan jag nu. Sen har jag börjat med grannarna – Delaware, Ohio, Pennsylvania, Kentucky…

Vid det här laget kan jag peka ut nästan alla, i alla fall 80 % med stor säkerhet och jag märker redan när de pratar om en delstat på radion så känns det mer bekant.

Tanken är att jag ska skaffa mig en ungefärlig uppfattning. Om en delstat kommer upp så ska jag veta ungefär var den ligger, vilken del av landet och vilka andra som ligger i närheten. Jag tror det blir roligare för mig då. Just det, Washington (staten alltså) har jag lärt mig nu också, den ligger högst upp till vänster.

fredag 4 juli 2014

Snart är det dags!

Om knappt två månader bär det av till USA. Inte för semester – utan för flytt. Precis som när jag bodde i Köpenhamn kommer jag att blogga, både för att själv komma ihåg och för att familj och vänner ska få veta hur vi har det. Jag tänkte mjukstarta redan nu med lite om våra förberedelser.

Vi har kikat på bostad och marknaden är verkligen helt annorlunda: dyrare men mer. Det finns bostäder att flytta in i, om man kan hosta upp. Frågan är väl om man vågar ordna något innan man flyttar dit, skönt att ha det klart ju, eller om vi ska vänta och kika runt när vi är på plats. Då får vi ju bo på hotell någon vecka eller så, men ja, Johans jobb betalar.

En grej jag har funderat på är om de har Amerikansk Hamburgerdressing i USA. Ja, ni vet sån från Kavli eller liknande. Jag gillar den och brukar ha den om vi gör hamburgare eller korv och makaroner hemma. Den heter ju amerikansk och färgerna hintar ju om att den skulle vara från USA, men samtidigt heter den ju knappast "Amerikansk hamburgerdressing" där. Undrar vad jag ska leta efter.

I alla fall så finns det allvarliga planer att ha en utflyttningsfest med USA-tema innan vi sticker. Nån måste hjälpa oss att dricka upp spriten om inte annat (ja, kvar från bröllopet och medflyttat minst en flytt för mycket redan). Ni kommer väl?